×
Dárek k objednávce!
Ke každému nákupu od 1.500 Kč od nás dostanete zubní pastu SUDANTA jako dárek a navíc při nákupu od 2.000 Kč doprava zdarma.

4 způsoby, jak posílit imunitu pomocí ájurvédy

Předpokládá se, že lidé se rodí se slabým základním imunitním systémem. Díky neustálé interakci s mikroby v našich střevech a v prostředí se naučíme bojovat proti novým mikrobům - to nakonec imunitní systém posílí.


V ájurvédské praxi se nemoci dělí do dvou klasifikací - Nija a Aganthu. Aganthu je způsobena vnějšími faktory, jako jsou úrazy, fyzická a duševní traumata a také nedostatečná zdravotní a hygienická politika. Nija je naproti tomu způsobena nerovnováhou vlastního těla, které lze předcházet důkladným poznáním přirozených sklonů člověka. Bez ohledu na povahu onemocnění je ájurvéda systémem nezbytným k opětovnému dosažení rovnováhy.


V době velkých otřesů a rozšířených nemocí je prioritou imunitní systém. Pilulky a léky mohou pomoci jen do určité míry - správné uzdravení přichází s pomocnou rukou, a praktikování ájurvédy ji právě poskytuje. Zde jsou čtyři způsoby, jak můžete posílit svůj imunitní systém ještě dnes:


1 - Dbejte na svůj jídelníček


Chcete-li podpořit optimální zdraví všech tělesných systémů, je důležité dbát na agni. Agni tedy chrání vaši ojas (energii). Chcete-li podpořit své agni, osvojte si stravu, která snižuje příjem rafinovaného cukru, zpracovaných potravin a stimulantů. Důraz by měl být kladen na zdravé a plnohodnotné potraviny v kombinaci s vědomým stravováním. K dosažení rovnováhy je také třeba dodržovat pravidelný stravovací režim.


2 - Dopřejte si správný a vyvážený spánek


Spánek, který je vysoce ceněn i západní medicínou, má zásadní význam pro posílení imunitního systému. Nedostatek spánku výrazně omezuje účinky vaší imunity, proto choďte brzy spát a vstávejte každý den ve stejnou dobu. Kromě toho si dopřejte alespoň osm hodin spánku každou noc.


3 - Minimalizujte stres


Nadměrný stres škodí našemu imunitnímu systému, protože stresové hormony mají schopnost potlačovat imunitu. Veškerá naše energie se pak přesouvá na méně ideální místa, což zahrnuje naši schopnost okamžitého přežití. Chcete-li si udržet zdravé tělo, zjistěte, jaké jsou vaše stresory, a snižte jejich působení.


4 - Zůstaňte aktivní


Dodržováním správného cvičení se uvolňuje nahromaděné napětí, rozproudí se stagnující energie a zlepší se tělesný oběh. Pohyb také rozněcuje agni, které je nezbytné pro dosažení optimálního zdraví. To vede ke zlepšení trávení, podporuje uvolnění a posiluje schopnost těla vylučovat toxiny. Pokud pravidelně necvičíte, nikdy není pozdě začít. Podpůrný cvičební program nemusí být časově náročný ani složitý. Každodenní dvacetiminutová procházka nebo cvičení jógy dokáže udělat zázraky nejen s vaším tělem, ale také s vaším duchem a myslí.


Na závěr


Ájurvéda nás učí, že silný imunitní systém je přirozeným výsledkem udržování dobrého zdraví, které je možné pouze díky dobře podporovanému agni, vyváženému životnímu stylu, zdravé stravě a životu bez stresu. Z toho můžeme vyvodit, že posílení imunitního systému je spíše než o čemkoli jiném o základní péči o sebe sama - daleko od jehel a pilulek. Naše těla přirozeně vzkvétají díky správné péči - pokud tak učiníte, dokážete objevovat radost, smysluplnost a svou autentickou pravdu.


A pokud se chcete do ájurvédy ponořit ještě víc, doporučujeme osobní konzultaci s ájurvédský specialistou.

Cookies
Tento e-shop a partneři potřebují Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimo jiné mohli ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na políčko „Souhlasím“.