×
Dárek k objednávce!
Ke každému nákupu od 1.500 Kč od nás dostanete zubní pastu SUDANTA jako dárek a navíc při nákupu od 2.000 Kč doprava zdarma.

Ájurvédská rutina pro váš den

V sanskrtu se vaše denní rutina nazývá Dinacharya. "Din" znamená "den" a "acharya" znamená "následovat" nebo "být blízko". Dinacharya je ideální denní rozvrh, který zohledňuje přirozený chod světa. V ájurvédě se klade důraz na brzké ranní hodiny, protože ty určují tón celého dne.


Ájurvéda věří, že rutina je disciplínou pro tělo i mysl, která posiluje imunitu a očišťuje tělo od odpadních látek. Pomocí jednoduchých zdravých rutinních postupů lze očistit tělo i mysl, vyrovnat dóši, posílit imunitu a začít den osvěžujícím a omlazujícím způsobem.


Dodržování jednoduché ranní rutiny vám pomůže začít den s pocitem pohody. Zde je několik tipů, které vám pomohou prožít den s rutinou péče o sebe samého, která se vyplatí.


Vstávejte brzy


Měli byste vstávat asi hodinu a půl před východem slunce, abyste se mohli synchronizovat s rytmem slunce. Ájurvéda říká, že je to příznivý čas - čas čistého vědomí.


Asi hodinu a půl před východem slunce dochází k velkému posunu energie. Pak, asi půl hodiny před východem slunce, nastává v atmosféře druhý energetický boom. V této době se projevuje naděje, inspirace a mír. Tato doba je považována za nejlepší pro praktikování meditace a sebeanalýzy. V tuto dobu je prostředí čisté, klidné a uklidňující a mysl je svěží po spánku.


Meditace v tuto dobu zlepšuje duševní výkonnost po zbytek dne, zvyšuje kvalitu sattvy a potlačuje duševní podráždění nebo hyperaktivitu a letargii, což jsou radžasové a tamasové vlastnosti.


Síla dechu


Zkontrolujte, kterou nosní dírkou proudí váš dech silněji. Podle ájurvédy je pravá nosní dírka solární pitta a levá lunární kapha. Pravá strana mozku řídí tvůrčí činnost, zatímco levá strana řídí logickou verbální činnost. Podle výzkumů, když člověk dýchá levou nosní dírkou, pak převažuje pravá strana mozku a naopak. Doporučuje se vstát z postele a dotknout se země nohou, která odpovídá té straně těla, kde proudí dominantní dech (zkontrolujte nosní dírky).


Meditujte a cvičte


Uvolněte se - provádějte pránájámu, dokud dech neproudí rovnoměrně oběma nosními dírkami. Meditujte a soustřeďte energii do srdeční čakry nebo do třetího oka. Vydejte se na krátkou, pomalou procházku na čerstvém ranním vzduchu. Obklopte se jednoduchými a uklidňujícími vizuálními prvky, nejlépe bílými předměty, jako jsou čerstvé a voňavé květiny s jemnými barvami.


Proveďte nějaké fyzické cvičení, nejlépe takové, které se skládá z jógových pozic, jako je Surya Namaskar neboli pozdrav slunci, a dechových cvičení, jako je Nadi Shodhan Pranayam. Může to však být cokoli včetně procházky nebo plavání. Ranní cvičení odstraňuje stagnaci v těle a mysli, posiluje trávicí oheň, odbourává tuk a dodává celkový pocit lehkosti a radosti, protože naplňuje tělo dobrou pránou. Místo namáhavého cvičení se však doporučuje cvičit na čtvrtinu až polovinu své kapacity.


Hýčkejte se


Masírujte si tělo (abhyanga) teplým sezamovým olejem. Stačí masírovat pokožku hlavy, čelo, spánky, ruce a chodidla po dobu asi 2-3 minut.


Polední čas


Oběd by měl být brzy mezi 12. a 13. hodinou, protože se shoduje s obdobím vrcholu, který je zodpovědný za trávení. Ájurvéda doporučuje, aby oběd byl nejtěžším jídlem dne. Po jídle je dobré se projít, aby se jídlo lépe strávilo. Je třeba se vyvarovat jakéhokoli delšího než krátkého zdřímnutí, protože spánek během dne je v ájurvédě zakázán.


Soumrak


Toto je zvláštní období rovnováhy mezi dnem a nocí. Je to čas pro večerní modlitby a meditace.


Večeře


Večeře by se měla podávat kolem 18. až 19. hodiny. Měla by být lehčí než oběd. Večeře by měla být alespoň tři hodiny před spaním, aby tělo mělo dostatek času na strávení potravy. Je třeba se vyhnout spánku hned po večeři s těžkým žaludkem. V ideálním případě se projděte, abyste podpořili trávení po dobu asi 10 až 15 minut.


Před spaním


Ideální čas na spánek je nejpozději do 22:30 hodin. Pro zklidnění organismu je možné si před spaním promasírovat chodidla.


Pokud se chcete do ájurvédy ponořit ještě víc, doporučujeme osobní konzultaci s ájurvédský specialistou.

Cookies
Tento e-shop a partneři potřebují Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimo jiné mohli ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na políčko „Souhlasím“.