×
Dárek k objednávce!
Ke každému nákupu od 1.500 Kč od nás dostanete zubní pastu SUDANTA jako dárek a navíc při nákupu od 2.000 Kč doprava zdarma.

Co byste měli vědět o ájurvédské snídani

Snídaně je základem úspěšného začátku dne


Pravděpodobně už nějakou dobu pátráte na internetu a snažíte se dozvědět co nejvíce o tom, jak si připravit rychlou a zdravou snídani. Nebo jste si možná dokonce zkusili připravit vlastní recept, ale nedopadlo to tak dobře, jak jste doufali. Ve skutečnosti, pokud se podobně jako mnoho dalších lidí snažíte o zdravý životní styl, pak jste to pravděpodobně nakonec vzdali, protože jste neměli trpělivost, čas nebo jste kvůli náročnému životnímu stylu ztratili inspiraci pokračovat. 


Nezoufejte. I vy můžete začít jíst zdravě hned po ránu a jediné, co musíte udělat, je trochu upravit svou strategii hospodaření s časem. Obecně to znamená, že si musíte uvědomit následujících pět častých omylů o tom, co tvoří zdravou snídani a jak zavést jednu z nejdůležitějších ájurvédských rutin do svého každodenního života. Čtěte dále...


Snídaňová chyba č. 1: Ráno můžu jíst, kolik chci


Jen hádáme, ale jsem si jistí, že většina lidí věří, že je to pravda: když si ráno dáte velkou a těžkou snídani, dodá vám to energii na celý den.  A co hůř, některé blogy a produkty, které najdete na internetu, lidem skutečně radí, aby se ráno nacpali! 


Pokud to někdo doporučuje, utíkejte. To proto, že přílišné ranní přejídání vám energii nedodá. Typická středoevropská snídaně složená z chleba, marmelády, sýra, salámu, jogurtu a müsli sice dodá spoustu energie, ale neposkytne dostatek živin, které by vás pořádně zasytily. Z ájurvédského hlediska mají tyto potraviny ochlazující vlastnosti a mohou oslabovat trávicí systém, což může vést k letargii, přibývání na váze a neustálému pocitu hladu.


Podle ájurvédských znalostí je trávicí oheň (Agni) ráno velmi nízký. Proto se doporučuje co nejlehčí a nejstravitelnější snídaně. Snídaně by měla tělo (a mysl) vyživit a dodat mu vše, co potřebuje, aby mělo dostatek energie na celý nadcházející den.


Když začínáme den s dostatkem energie, snáze zvládáme naše úkoly.


Snídaňový omyl č. 2: Smoothie je nejlepší snídaně


Další mimořádně častý omyl. Smoothie považujeme za zdravé, protože obsahuje ovoce a nejrůznější zdravé ingredience. Pokud si však chcete dopřát dobrou a zdravou snídani, pak se musíte ujistit, že se k snídani vyhýbáte studeným potravinám (jako je smoothie). Ájurvéda říká, že studená snídaně (například cereálie se studeným mlékem nebo toast s máslem a džemem) je hůře stravitelná. Zejména potraviny s vysokým obsahem cukru způsobují krátkodobý příliv energie, ale jakmile hladina cukru v krvi opět klesne, cítíme se unavení.


Místo toho se zaměřte na přípravu například ovesné kaše, která je podle ájurvédy nejlepším jídlem k snídani: není příliš těžká, ale je dostatečně vydatná, aby vám dodala to správné množství energie na celý den. 


Každodenní kaše může znít nudně, ale její příprava může být velmi kreativní proces a můžete použít různá zrna: oves, quinou, proso, ječmen, pohanku atd. Pak přidejte ořechy, namočené sušené ovoce, koření a je to!


Snídaňová chyba č. 3: Nemám čas na přípravu snídaně


Nemějte výčitky, pokud máte pocit, že nemáte čas, většina lidí má stejný problém. Náš život běží v rychlém tempu a je pro nás těžké získat nějaký čas navíc na přípravu a konzumaci jídla. Ale tak by to být nemělo. Čas jídla by měl být časem, který si vychutnáme v naprostém klidu a nerušeně. Jak toho dosáhnout? Přípravy proveďte večer předem: namočte ovoce, připravte koření a obiloviny, postavte hrnec na sporák. Tyto maličkosti vám poskytnou drahocenné vteřiny, které budete potřebovat, abyste ušetřili čas na vaření. Zjednodušte si to, myslete dopředu a brzy budete mít sestavenou snídaňovou rutinu. Záhy uvidíte, jak se vám zvýší ranní hladina energie, a vaše tělo i mysl vám za to poděkují.


Snídaňová chyba č. 4: Ráno nemám hlad, ale musím jíst, abych se najedl/a.


"Zlaté mléko" je výživnou alternativou pro ty, kteří ráno neradi jedí. Den můžete začít zlatým mlékem a najíst se později, až budete mít hlad. Tradičně se používá v ájurvédské medicíně jako lék, posilovač imunity a k očistě. Zde je návod na jeho přípravu:


Složení:

2 šálky rostlinného mléka dle vlastního výběru (500 ml)

2 lžíce javorového sirupu, medu nebo jiného sladidla, které máte rádi

1 lžička mleté kurkumy 

1/2 lžičky mleté skořice

1/2 lžičky vanilkového extraktu (nepovinné)

1/4 lžičky mletého zázvoru (nepovinné)

špetka mletého černého pepře


Pokyny:

Přidejte všechny ingredience do hrnce, promíchejte, dokud se dobře nespojí, a vařte na mírném ohni, dokud nejsou horké (asi 3-5 minut). Občas promíchejte.


Ihned podávejte.


Snídaňový omyl č. 5: Chvíli jsem to zkoušel/a, ale dodržovat ájurvédu je příliš těžké.


Někdy je těžké dodržovat doporučení, možná jeden nebo dva dny vynecháte a vrátíte se ke starým zvykům nesnídat nebo si kupovat chutné pečivo v místní pekárně. Nebuďte na sebe příliš přísní, život je pestrý a změna je nevyhnutelná, ale slibujeme vám - jakmile si jednou osvojíte zdravou snídaňovou rutinu, nakonec se k ní vrátíte, protože se nebudete moci zbavit vzpomínky na to, že po zdravé, ájurvédské snídani máte více energie.


Po přečtení tohoto článku se můžete zamyslet nad zlepšením svých snídaňových návyků a dát ájurvédě šanci. Držíme palce.


A pokud se chcete do ájurvédy ponořit ještě víc, doporučujeme osobní konzultaci s ájurvédský specialistou.

Cookies
Tento e-shop a partneři potřebují Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimo jiné mohli ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na políčko „Souhlasím“.