×
Dárek k objednávce!
Ke každému nákupu od 1.500 Kč od nás dostanete zubní pastu SUDANTA jako dárek a navíc při nákupu od 2.000 Kč doprava zdarma.

Pitta dóša, charakteristika a jak ji vyrovnat

Jaká je Pitta dóša?


Jste někdo, kdo je ambiciózní, sebevědomý, vášnivý, prudký a náchylný k hněvu, s vyrovnaným trávením? Je pravděpodobné, že jste člověk s dominantní pitta dóšou. V tradiční ájurvédské medicíně je pitta dóša jednou ze tří základních bioenergií neboli dóš, o nichž se předpokládá, že řídí různé funkce a životní procesy lidského těla a mysli. Kombinace dóš nám dává jedinečnou tělesnou a duševní konstituci. Pitta souvisí s živly ohně a vody a je zodpovědná za regulaci našich metabolických procesů a trávení. Pitta dóša je zodpovědná zejména za metabolismus. Souvisí s krví, očima, kůží a střední částí těla včetně jater, žaludku, sleziny, tenkého střeva a žlučníku.


Pitta má pět dalších podtypů


  1. Sadhaka pitta je spojena s intelektem a pamětí a řídí přeměnu slov ve znalosti.
  2. Alochaka pitta se zabývá vnímáním od vizuálních smyslů až po mysl a pohání kreativitu a intuici. 
  3. Pachaka pitta se zabývá především trávením a asimilací potravy a regulací tělesné teploty. 
  4. Ranjaka pitta má co do činění s tvorbou krve.
  5. Bhrajaka pitta dodává pokožce tolik potřebný lesk a reguluje teplotu a barvu různých částí těla.


Pitta osobnost

Lidé s dominantní dóšou Pitta jsou typicky ambiciózní, sebevědomí a vášniví, mají bystrý intelekt a silný trávicí systém. Nerovnováha dóši Pitta však může vést k řadě fyzických a emocionálních příznaků, včetně zažívacích potíží, kožních vyrážek, zánětů, podrážděnosti a hněvu. 


Aby byla Pitta v rovnováze, doporučují ájurvédští lékaři řadu změn životního stylu a úprav jídelníčku, včetně konzumace ochlazujících potravin, vyhýbání se kořeněným nebo kyselým jídlům, praktikování relaxačních technik, jako je jóga nebo meditace, a dostatek odpočinku a pohybu. 


Udržováním zdravé rovnováhy pitta dóši mohou jedinci zlepšit svůj celkový zdravotní stav, posílit dobré vlastnosti pitty, mít dobrou energii a pohodu a dosáhnout větší harmonie a rovnováhy ve svém životě. 


Charakteristika tělesného typu pitta 

Lidé s tělesným typem pitta vykazují některé charakteristické rysy, které je odlišují od lidí s jinými tělesnými typy, například jsou obvykle středně stavění, mají silné svaly a mírné množství tělesného tuku. Mívají horkokrevnou povahu a silný metabolismus, který jim pomáhá rychle a efektivně trávit potravu. Jedinci s dominancí pitty bývají také ctižádostiví, cílevědomí a mají přirozené vůdčí schopnosti, díky nimž se dobře hodí na vedoucí pozice. Obvykle jsou také vysoce organizovaní a orientovaní na detaily, mají bystrý intelekt a silný smysl pro soustředění. 


Co se týče fyzického vzhledu, jedinci s dominancí pitty mají často narudlou pleť s načervenalou nebo měděnou barvou kůže a vlasů. Na kůži mohou mít také pihy nebo mateřská znaménka. Mají tendenci mít silnou chuť k jídlu a milují kořeněná jídla, což může někdy vést k zažívacím potížím, pokud to s jídlem přeženou. Jedinci s typem Pitta mohou být také náchylní ke kožním onemocněním, jako je akné, vyrážky nebo ekzémy, a také k zánětům v těle. 


Po emocionální stránce bývají pitta intenzivní a vášniví a mají tendenci být snadno frustrovaní nebo podráždění, pokud věci nejdou podle plánu. Mohou být soutěživí a perfekcionističtí, což může někdy vést k tomu, že na sebe příliš tlačí a zanedbávají své zdraví a pohodu. Pokud jsou však v rovnováze, jsou pitty známé také svou vřelostí, velkorysostí a smyslem pro humor. 


Možné příčiny vysoké hladiny pitty

Špatná strava nebo strava s vysokým obsahem kofeinu, stres, přepracování, špatný spánek nebo nepravidelné spánkové cykly - to vše může pitta dóšu oslabovat.


Jedním z hlavních důvodů vysoké pitty je nezdravá strava. Přílišná konzumace kořeněných, mastných a smažených jídel může zvýšit hladinu pitty v těle. Ke zvýšení pitty může přispět také strava s vysokým obsahem kofeinu, alkoholu a zpracovaných potravin. Dalším faktorem, který může způsobit vysokou pittu, je přejídání. Když sníme více, než je naše tělo schopno strávit, zatěžuje to náš trávicí systém, což vede ke zvýšení pitty.


Vysokou pittu může způsobit také stres a emoční faktory. Když jsme ve stresu, naše tělo uvolňuje kortizol, hormon, který může zvyšovat hladinu pitty. Negativní emoce, jako je hněv, žárlivost a frustrace, mohou také vést ke zvýšení pitty. Nedostatek spánku a nepravidelný spánkový režim dále přispívají ke zvyšování hladiny pitty v těle.


Zvýšení pitty mohou způsobit také faktory životního prostředí, jako je vystavení nadměrnému teplu a slunečnímu záření. Život v horkém a vlhkém podnebí může vést ke zvýšení hladiny pitty v těle. Nadměrná fyzická aktivita a cvičení mohou také zvyšovat hladinu pitty, zejména pokud se provádí v horké části dne.


Jak vyrovnávat pitta dóšu

Pro nastolení rovnováhy v pitta dóše je nezbytné změnit životní styl a dodržovat správnou stravu.


1. Správná strava

Osoby s nerovnováhou pitta by se měly vyhýbat kořeněným, kyselým a slaným jídlům, protože mohou zvyšovat ohnivý prvek v těle, což vede k zánětům a překyselení. Místo toho by měli volit ochlazující potraviny, jako je okurka, meloun a kokosová voda. 


2. Pravidelné cvičení

Za druhé, pravidelné cvičení je zásadní, ale je důležité vyhnout se nadměrnému horku a vystavování se slunečním paprskům, protože ty mohou pitta dóšu zhoršovat. 


3. Jóga a meditace

Jóga a meditace jsou prospěšné pro zklidnění mysli a snížení stresu, což může pomoci vyrovnat pitta dóšu. 


4. Spánek

Dostatek spánku a dodržování pravidelného spánkového režimu může navíc pomoci snížit stres a zabránit nerovnováze pitta dóši. 


5. Vyhýbejte se agresivním situacím

Je nezbytné vyhýbat se situacím, které mohou vést k hněvu a frustraci, protože tyto emoce mohou zvyšovat pitta dóšu. Místo toho by se jedinci měli cvičit v sebeuvědomění, aby si udrželi klidný a vyrovnaný stav mysli. 


6. Jezte v pravidelných intervalech

Lidé s dóšou pitta by měli čas od času jíst malé porce. Pitta osoby mohou být podrážděné a frustrované, pokud zůstanou příliš dlouho bez jídla, a proto mohou udělat dobře, když se vyhnou úplným postním rituálům. Pokud si lidé pitta dají brzkou večeři, pravděpodobně rychle pocítí hlad. V takovém případě si dejte podmáslí nebo něco lehkého a snadno stravitelného.


7. Přepuštěné máslo

Před spaním si dejte trochu ghí ve sklenici teplého mléka.


8. Masáž nohou

Aby se lidem s pittou lépe spalo, mohou si před spaním dopřát terapii masáží nohou přepuštěným máslem. Ložnice by měla být dobře větraná a chladná.


9. Esenciální oleje

Lidé s pittou si mohou dopřát ájurvédské terapie šité na míru jejich tělu, při nichž se používají uklidňující éterické oleje, jako je santalové dřevo, heřmánek, růže, fenykl nebo máta peprná. Z terapií může ke zklidnění přebytečné pitta dóši přispět masáž hlavy s použitím olejů na bázi angreštu nebo bhringraj.


Pitta dieta pro vyvážení pitta dóši

Prvním krokem k vyvážení pitta dóši prostřednictvím stravy je vyhnout se kořeněným, kyselým a slaným jídlům. Pitta dóša je horká a ostrá, proto je třeba ji vyrovnávat konzumací potravin, které jsou jejím opakem, tedy chladivé a uklidňující. Pro vyrovnání pitta dóši je ideální čerstvé, organické a sezónní ovoce a zelenina. Příkladem ochlazujícího ovoce jsou sladká jablka, zralé hrušky, sladké třešně, mango, granátová jablka, švestky, rozinky, jablka, avokáda, kokosové ořechy a šťavnaté melouny. Prospěšná je také zelenina, jako jsou okurky, cukety a listová zelenina. 


Bylinné čaje pro pitta typy jsou máta nebo lékořice. 


Kromě ovoce a zeleniny je důležité konzumovat celozrnné potraviny, které jsou snadno stravitelné, jako je rýže, quinoa a ječmen. Tyto obiloviny poskytují výživu, aniž by v těle vytvářely nadměrné teplo. Doporučuje se také konzumace luštěnin a fazolí, jako jsou fazole mungo a tofu, protože mají vysoký obsah bílkovin a působí na tělo ochlazujícím dojmem.


Pitta jedinci by měli do svého jídelníčku zařadit také zdravé tuky, jako je ghí a kokosový olej. Tyto tuky pomáhají promazávat tělo a zabraňují suchosti, která je častým příznakem nerovnováhy pitty. Důležité je také udržovat hydrataci pitty pitím velkého množství vody, kokosové vody a bylinných čajů.


A konečně je důležité jíst s rozvahou a vyhýbat se přejídání nebo příliš rychlému jídlu. Pomalé a rozvážné stravování umožňuje tělu správně strávit potravu a snižuje riziko vzniku nadměrného tepla v těle.


Pokud se chcete do ájurvédy ponořit ještě víc, doporučujeme osobní konzultaci s ájurvédský specialistou.

Cookies
Tento e-shop a partneři potřebují Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimo jiné mohli ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na políčko „Souhlasím“.