×
Dárek k objednávce!
Ke každému nákupu od 1.500 Kč od nás dostanete zubní pastu SUDANTA jako dárek a navíc při nákupu od 2.000 Kč doprava zdarma.

Podpora imunity - 5 účinných bylinek, které potřebujete nyní více než kdy jindy

Podzim je obdobím, kdy se mění počasí, teploty klesají a dny se zkracují. Toto období je často spojené s větším výskytem nachlazení a chřipek, a proto je důležité podpořit svou imunitu.

Náš imunitní systém je první linií obrany proti útokům cizorodých organismů. Je tedy třeba udělat vše, co je v našich silách, abychom zlepšili odolnost organismu proti infekcím - jíst rozmanité, zdravější a výživnější potraviny; zařadit do svého denního příjmu bylinky posilující imunitu; zařadit meditaci a dechová cvičení, abychom udrželi stres na uzdě za všech okolností. Podle ájurvédy existují specifické byliny, o nichž je známo, že zlepšují odolnost organismu vůči nemocem. Zde uvádíme pět nejvýznamnějších bylin, které nám pomohou udržet život ohrožující viry a patogeny na uzdě tím, že oživí náš imunitní systém.


1. Ashwagandha - kořenová bylina


Kořeny ašvagandy neboli zimní třešně se používají již více než 3000 let pro své časem prověřené fyziologické a duševní účinky, včetně úlevy od stresu, vyrovnávání Kapha a Vata dóši, stabilizace zdravé hladiny cukru v krvi, pomoci při příznacích deprese, účinků proti stárnutí, pomoci při tvorbě svalové hmoty a zlepšení plodnosti.


Posiluje imunitu tím, že zlepšuje reakci organismu na stres, o němž je známo, že oslabuje imunitu. Ašvaganda je klíčovým adaptogenem, který hraje rozhodující roli v tom, jak tělo reaguje na stres. Pomáhá snižovat vylučování kortizolu, stresového hormonu, čímž udržuje na uzdě řadu dalších onemocnění souvisejících s životním stylem a stresem. Vysoká hladina kortizolu může vést k přibývání na váze a také ke zvýšení hladiny cukru v krvi. Ašvaganda je také známá tím, že obsahuje withanolidy, které bylině propůjčují mimořádné protizánětlivé vlastnosti.


2. Amruth neboli giloy - bylina pro super imunitu


Další posilující bylinou, která se v poslední době skloňuje ve všech pádech, je Amruth neboli giloy, známá zejména pro svůj přínos pro posílení imunity. Podle ájurvédy naše tělo obvykle zažívá horečku nebo vyšší teploty jako reakci na útok patogenů nebo v důsledku nahromadění amy či toxinů v těle. Je známo, že antipyretické vlastnosti této byliny pomáhají při mnoha typech horečky. Horečka je také známa jako jeden z příznaků při infekcích vyvolaných COVID-19. Giloy je rovněž nabitý antioxidanty. Tyto antioxidanty pomáhají snižovat oxidační stres v těle, který může ovlivňovat imunitu v těle.


Kromě jiných výhod vám giloy pomáhá zvládat stres a úzkost na pracovišti nebo v osobním životě. Dvě tablety denně mohou pomoci našemu zraku, jsou dobré pro zdraví našich kostí a velmi prospěšné pro váš trávicí systém. Podle ájurvédy pomáhá odstraňovat z těla trávicí toxiny, které mohou narušovat a oslabovat imunitu našeho těla.


3. Amla neboli indický angrešt


Dalším nepostradatelným darem přírody, který nesmí chybět v naší kuchyňské poličce, je amla neboli indický angrešt, který je zásobárnou antioxidantů a vitaminů, o nichž je známo, že představují silnou obranu proti virovým infekcím a posilují vaši imunitu. Amla je důležitou složkou mnoha ájurvédských přípravků používaných k léčbě mnoha nemocí v Indii i v zahraničí. V ájurvédě je známo, že má antivirové, antibakteriální, kardioochranné, gastroochranné, protizánětlivé, analgetické a antipyretické vlastnosti.


Studie prokázaly, že amla neboli angrešt pomáhá navyšovat počet bílých krvinek, což jsou v podstatě bojové buňky proti cizorodým patogenům, a podporuje tak imunitní reakci organismu. Její imunitní funkce je dvojnásobně podpořena jejími antibakteriálními a protizánětlivými vlastnostmi. Angrešt je obdařen antioxidanty, vitaminy C a A a dalšími důležitými minerály a sloučeninami, jako je vápník, chrom, fosfor, karoten, niacin, riboflavin a thiamin.


Chrom obsažený v amle pomáhá snižovat hladinu špatného cholesterolu v těle a v ájurvédě je známý tím, že pomáhá posilovat zdraví srdce. Pomáhá také dýchacím cestám a je podpůrným prostředkem při onemocněních dýchacích cest, jako je astma a bronchitida. Angrešt je také známý tím, že pomáhá oživit chuť při ztrátě chuti v důsledku horečky. Je účinným tradičním prostředkem na podporu zdravé funkce slinivky břišní a řízení zdravé hladiny cukru v krvi. Amla také napomáhá lepšímu vstřebávání vápníku v těle.


4. Brahmi neboli indický pupečník


Tato vynikající silná bylina Bacoppa monnieri, která roste ve výškách nad 1800 metrů, nachází důležitou zmínku v jednom z nejznámějších ájurvédských textů zvaném Sushruta Samhita pro své četné léčebné využití. Studie ukazují, že výtažky z brahmi stimulují imunitní reakci zvýšením počtu leukocytů (bílých krvinek).


„Rostlinné léky na bázi echinacey, brahmi nebo ašvagandy mohou posílit imunitní funkci zvýšením produkce imunoglobulinů,“ zjistili vědci z univerzity v Kjúšú, “... tyto rostlinné léky mohou regulovat produkci protilátek zvýšením produkce cytokinů Th1 i Th2.“ Cytokiny jsou imunomodulační bílkovinné látky.


Brahmi je také známo jako vynikající doplněk stravy, který pomáhá podporovat zdravou funkci mozku, učení a paměť. Podle studií se ukázalo, že protizánětlivý účinek Brahmi je rovnocenný s NSA lékem Mefenamic acid. Brahmi je známý jako účinný doplněk pomáhající při úzkosti a podporující rychlejší hojení ran. Posiluje také pojivové tkáně a oslabené žíly.


Upozorňujeme, že Brahmi může být kontraindikací pro ženy, které se snaží otěhotnět.


5. Turmeric


Jedním z nejoblíbenějších mistrovských koření je kurkuma. Obsahuje kurkumin, o kterém je známo, že posiluje imunitní systém tím, že zlepšuje imunomodulaci organismu, což je regulace imunitního systému těla k dosažení požadovaného léčebného cíle. Sloučenina kurkuminu má také antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti spolu s tím, že je bohatým zdrojem antioxidantů. Studie prokázaly inhibiční působení kurkuminu proti specifickým typům patogenů, zejména těm, které způsobují infekce zažívacího traktu.


Je známo, že extrakt z kurkumy pomáhá také při léčbě dýchacích cest. V ájurvédě je doporučována pro zvládání mnoha infekcí. Díky inhibičnímu působení kurkumy proti patogenům postihujícím životně důležité orgány se kurkuma stala oblíbeným ájurvédským prostředkem v krizových situacích jako prevence.


A pokud se chcete do ájurvédy ponořit ještě víc, doporučujeme osobní konzultaci s ájurvédský specialistou.


Poznámka: obsah tohoto článku není určen jako náhrada odborného lékařského poradenství, diagnózy nebo léčby. S jakýmikoliv otázkami týkajícími se zdravotního stavu se vždy obraťte na svého lékaře nebo jiné kvalifikované zdravotnické pracovníky.




Cookies
Tento e-shop a partneři potřebují Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimo jiné mohli ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na políčko „Souhlasím“.