×
Dárek k objednávce!
Ke každému nákupu od 1.500 Kč od nás dostanete zubní pastu SUDANTA jako dárek a navíc při nákupu od 2.000 Kč doprava zdarma.

Podzimní jóga: Uklidňující sekvence pro rovnováhu Vata dóši

Podzimní období přináší nejen chladnější počasí a suchý vítr, ale také zvyšuje energii Vata dóši v našem těle a mysli. Vata je charakterizována pohybem, lehkostí, suchem a chladností. Když je Vata v nerovnováze, můžeme pociťovat úzkost, neklid, nespavost nebo zažívací potíže. Jóga může být skvělým nástrojem, jak tyto projevy zmírnit a uzemnit naši energii. Následující ásany jsou vhodné pro zklidnění Vata dóši, protože podporují stabilitu, uzemnění a hluboký dech.

1. Tadasana (Pozice Hory)

Tadasana je základní postoj, který vypadá na první pohled jednoduše, ale přináší mnoho výhod pro zklidnění mysli a propojení se zemí. Pomáhá také posilovat svaly nohou, zlepšuje držení těla a podporuje lepší soustředění. Tato pozice pomáhá budovat pevný základ, udržuje tělo vzpřímené a rovnoměrně rozložené na chodidlech.

Jak provádět Tadasanu:

  • Stoupněte si s nohama mírně od sebe a chodidla pevně na zemi.
  • Ruce mějte podél těla, dlaně otevřené dopředu.
  • Aktivujte svaly stehen a vytáhněte se od prstů na nohou až po hlavu.
  • Dýchejte zhluboka a soustřeďte se na svůj dech a stabilitu.

Proč je vhodná pro Vata dóšu: Tadasana podporuje pocit stability a uzemnění, což pomáhá snížit nadměrnou aktivitu Vata energie, která má tendenci být rozptýlená.

2. Bhujangasana (Pozice Kobry)

Bhujangasana je ásana, která otevírá hrudník a pomáhá při napětí a stresu. Jemně posiluje páteř a podporuje krevní oběh.

Jak provádět Bhujangasanu:

  • Lehněte si na břicho a dlaně umístěte pod ramena.
  • S nádechem zvedněte hrudník a zatlačte do dlaní.
  • Lokty udržujte lehce pokrčené, ramena dolů od uší.
  • Dýchejte klidně a potom pomalu uvolněte.

Proč je vhodná pro Vata dóšu: Bhujangasana zahřívá tělo a otevírá hrudník, což pomáhá snížit napětí a úzkost způsobenou nerovnováhou Vata. Podporuje také lepší dýchání a rozproudění energie v těle.

3. Balasana (Pozice Dítěte)

Balasana je uklidňující a relaxační pozice, která poskytuje úlevu pro celé tělo. Pomáhá zklidnit mysl a je ideální pro chvíle, kdy se cítíte přetížení nebo vyčerpaní.

Jak provádět Balasanu:

  • Klekněte si na kolena a sedněte si na paty.
  • Pomalu se předkloňte a položte čelo na podložku.
  • Paže natáhněte dopředu nebo nechte podél těla.
  • Dýchejte klidně a uvolněte celé tělo.

Proč je vhodná pro Vata dóšu: Balasana podporuje pocit bezpečí a uzemnění, což je přesně to, co Vata dóša potřebuje. Tato pozice pomáhá uvolnit napětí v těle a zklidnit mysl.

Jak cvičit tuto sekvenci

Tuto sekvenci můžete provádět kdykoli během dne, ideálně v klidném prostředí s příjemnou teplotou. Doporučuje se dýchat zhluboka a pomalu, ideálně nosem. Po každé pozici si dejte chvíli čas, abyste cítili její účinky na tělo i mysl. Záměrem je zklidnit, uzemnit a vyrovnat přebytečnou Vata energii.

Další tipy pro rovnováhu Vata dóši

Kromě jógových pozic můžete Vata dóšu harmonizovat také pravidelnými olejovými masážemi (Abhyanga), pitím teplých bylinných čajů a dodržováním pravidelného denního režimu. Vyhněte se nadměrnému stresu a vyčerpání, a dopřejte si dostatek spánku.

Vytvořte si svou podzimní rutinu s touto jógovou sekvencí a užijte si klidné a vyrovnané období.

A pokud se chcete do ájurvédy ponořit ještě víc, doporučujeme osobní konzultaci s ájurvédský specialistou.

Cookies
Tento e-shop a partneři potřebují Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimo jiné mohli ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na políčko „Souhlasím“.