×
Dárek k objednávce!
Ke každému nákupu od 1.500 Kč od nás dostanete zubní pastu SUDANTA jako dárek a navíc při nákupu od 2.000 Kč doprava zdarma.

Prozkoumání ájurvédských olejů pro vaši dóšu

Ve starobylé ájurvédské nauce hraje používání olejů významnou roli při podpoře komplexního zdraví. Ájurvédská filozofie uznává, že každý člověk má jedinečnou kombinaci elementárních energií známých jako dóši: váta, pitta a kapha. Tyto dóši řídí různé aspekty našich fyzických, mentálních a emocionálních vlastností. Poznání převládající dóši (dóš) může být vodítkem při výběru olejů pro optimální zdraví a rovnováhu.


Oleje na zklidnění váty


Váta, složená z prvků vzduchu a éteru, řídí pohyb a komunikaci v těle. Její nerovnováha může vést k suchosti, úzkosti a nestabilitě. K uklidnění váty se doporučují zahřívací a uzemňující oleje. Pro zklidnění váty je obzvláště prospěšný sezamový olej, obohacený o zahřívací byliny, jako je zázvor nebo skořice. Mandlový olej se svými vyživujícími a hydratačními vlastnostmi také pomáhá zklidnit suchost a podporuje uvolnění.


Oleje pro zklidnění pitty


Pitta, charakterizovaná prvky ohně a vody, řídí metabolismus, trávení a transformaci. Nadbytek pitty se může projevovat záněty, podrážděností a přehřátím. K vyrovnání pitty jsou vhodné chladivé a zklidňující oleje. Kokosový olej, který je známý svou chladivou povahou, pomáhá zmírnit nadměrné teplo a záněty v těle. Olej ze santalového dřeva, známý pro svou uklidňující vůni, pomáhá uklidnit stres a napětí spojené s pittou.


Oleje na zklidnění kaphy


Kapha, zahrnující prvky země a vody, řídí strukturu, stabilitu a promaštění těla. Pokud je kapha v nerovnováze, může vést k letargii, přetížení a stagnaci. K vyrovnání kaphy se doporučují stimulační a povzbuzující oleje. Hořčičný olej svým pronikajícím teplem pomáhá zmírnit přetížení a podpořit krevní oběh u osob s převahou kaphy. Eukalyptový olej svými projasňujícími vlastnostmi pomáhá odstraňovat stagnaci a zvyšuje duševní bdělost.


Směsi specifické pro jednotlivé dóši


Kromě jednotlivých olejů ájurvéda doporučuje také používání směsí olejů specifických pro jednotlivé dóši, které jsou přizpůsobeny jedinečné konstituci každého jedince. Tyto směsi často kombinují různé oleje a byliny, které řeší konkrétní nerovnováhu a podporují celkovou harmonii. Například směs pro zklidnění dóši váta může obsahovat sezamový olej s uklidňujícími bylinami, jako je ašvagandha a brahmi, zatímco směs pro zklidnění dóši pitta může kombinovat kokosový olej s chladivými bylinami, jako je neem a máta. Podobně směs harmonizující kaphu může obsahovat hořčičný olej s povzbuzujícím kořením, jako je černý pepř a zázvor.


Jak ájurvédské oleje používat?


Ájurvédské oleje se obvykle aplikují pomocí masáže zvané Abhyanga, která spočívá v jemném vmasírování oleje do pokožky krouživými pohyby. To nejen vyživuje pokožku, ale také pomáhá olejům proniknout hluboko do tkání, což podporuje relaxaci a omlazení. Výběr olejů a masážních technik lze dále přizpůsobit podle ročního období, individuální konstituce a konkrétních zdravotních problémů.


Ájurvédské oleje nabízejí přirozený a holistický přístup k podpoře zdraví a wellness prostřednictvím harmonizace dóš a obnovení rovnováhy těla, mysli a ducha. Pochopením jedinečných vlastností každé dóši a výběrem vhodných olejů a směsí můžete podpořit svou celkovou pohodu a vypěstovat si hlubší spojení se sebou samým i okolním světem.


Pokud se chcete do ájurvédy ponořit ještě víc, doporučujeme osobní konzultaci s ájurvédský specialistou.

Cookies
Tento e-shop a partneři potřebují Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimo jiné mohli ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na políčko „Souhlasím“.