×
Dárek k objednávce!
Ke každému nákupu od 1.500 Kč od nás dostanete zubní pastu SUDANTA jako dárek a navíc při nákupu od 2.000 Kč doprava zdarma.

Tři hlavní role vody v ájurvédském životním stylu

Voda je projevem vědomí, a ať už ji pijete, nebo se v ní koupete, je důležitou součástí ájurvédského životního stylu.  Základní starobylé principy ájurvédy uvádějí, že způsob pití vody ovlivňuje vaše zdraví stejně významně jako její množství. Voda je přítomna ve všem a je nezbytná pro vstřebávání živin a udržení života. Ájurvéda opakovaně zdůrazňuje, že je důležité pít vodu pouze tehdy, když cítíte žízeň, a doporučuje pít vodu uchovávanou v měděných a stříbrných nádobách. Dále ájurvéda uvádí účinnost konzumace čisté vody, zejména v kombinaci se zdravými dávkami cvičení pro dosažení optimálního zdraví a pohody.


Cvičení podle vaší konstituce


Cvičení je stejně jako voda velmi důležitou součástí ájurvédského životního stylu, protože nejenže odvádí nečistoty z trávicího traktu, tzv. amu, ale také zvyšuje lehkost a pružnost a zároveň snižuje ztuhlost těla. Cvičení uklidňuje všechny tři dóši, protože správné cvičení může posílit imunitní systém, bojovat proti celkové únavě a stresu a zabránit přibývání na váze.  Abyste mohli co nejlépe využít cvičební režim, musíte si být vědomi své konstituce, která se dělí na vátu, kaphu nebo pittu. Váta vyžaduje nejméně pohybu, zatímco kapha nejvíce. Pitta, konstituce ohně a vody, vyžaduje cvičení mírné intenzity, přičemž se nejvíce doporučuje lyžování, turistika a zejména plavání.


Důvody pro přehodnocení tréninku v bazénu


Přestože chlór působí jako čisticí prostředek, tělo ho nepřijímá snadno. Je velmi žíravý a zanechává naši pokožku křehkou a suchou. Naše kůže je největší a nejsavější tkání v lidském těle, a pokud je delší dobu vystavena chlorované vodě, může vést k problémům s vnitřním i vnějším vysušením. Doporučujeme vyhýbat se běžným chlorovaným bazénům a volit ekologičtější způsoby koupání, jako jsou ekologické bazény a bazény se slanou vodou a přírodní jezera a potoky. Nezapomeňte se vždy osprchovat ihned po plavání, protože vysušující vlastnosti mohou pokožku značně vysušit. Po osprchování použijte lehký, energizující tělový olej, který pokožce navrátí vlhkost.


Pro a proti slané vody


Při koupání ve slané vodě, například v oceánu nebo v bazénech se slanou vodou, má naše tělo tendenci absorbovat řadu jejích vlastností prostřednictvím kůže.  Sůl může napomáhat trávení a vylučování, stejně jako zlepšovat celkový svalový tonus a odbourávat extrémní nárůst tkání. Při vystavení příliš velkému množství slané vody může dojít ke zvýšenému zadržování vody a k výraznému narušení rovnováhy elektrolytů v našem těle.  Dlouhodobá působení vody může také zhoršit základní kožní onemocnění, což vyžaduje účinnou péči o pokožku po plavání. Hydratační tělové mléko může suchou a sluncem unavenou pokožku výrazně oživit a zajistit jí opět zářivý vzhled a pocit.


Voda je sice čisticí a léčivá, ale může být také nemilosrdná a ničivá a po delší době působení může naši pokožku poškodit. Ájurvédský životní styl podporuje všestranné zdraví a pohodu, jehož důležitou součástí je pití dostatečného množství vody, pravidelný pohyb a péče o pleť. Pokud přijmete všechny aspekty ájurvédy, budete schopni téměř bez námahy žít svůj nejlepší možný život.


Pokud se chcete do ájurvédy ponořit ještě víc, doporučujeme osobní konzultaci s ájurvédský specialistou.

Cookies
Tento e-shop a partneři potřebují Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimo jiné mohli ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na políčko „Souhlasím“.